preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisno

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2010.

Ukupno: 503118
Događajnica

Zbivanja u našemu mjestu: Dani kajkavske riječi - 48 godina tradicije

Učenici 3.a razreda obilježili su, korelirajući satove Likovne kulture, SRO-a i Hrvatskog jezika, 48. po redu Dane kajkavske riječi u našem Zlataru. Promatrajući izvezene ukrase na domaćim ručnicima, koje su naše bake i prabake marljivo izrađivale za dugih, zimskih večeri, učenici su na satu Likovne kulture shvatili pojam ornamenta kao ritmičnog ukrasa na nošnjama naših predaka.


Pojam ritma ponovili smo koristeći se spoznajama iz Glazbene kulture, a zatim smo stvarali ritamske nizove slušnim primjerima, tjelovježbom, bojama, simbolima, stvarajući ritamska polja. Zahvaljujući promatranim ornamentima na domaćim ručnicima učenici su shvatili i pojam simetrije izvezenog ukrasa, a zatim su flomasterima na papiru s kvadratićima crtali odabrani ukras s ručnika prema promatranju. Bilo je zanimljivo - ali ne i lako - jer se moralo brojiti i prenositi na papir svaki pojedini detalj iz ornamenta. No, trud se isplatio, a i djeca su zaključila koliko su truda, napora i strpljenja morale uložiti naše bake, vezući iglom taj ornament na domaćem platnu.

Na SRO-u smo razgovarali o događanjima proteklog tjedna: izložbama, koncertima, susretima u Gradskoj knjižnici, kazališnim predstavama, predstavljanju različitih udruga i sl. Zatim smo razgovarali o priredbama koje čine bit samih Dana, a to su Dječja likovna izložba "Čovjek čovjeku" (na kojoj sudjeluju i učenici iz našeg razreda), Zbor malih pjesnika i Festival dječje kajkavske popevke uz Pajdaško sprehajanje koje nam donosi dah prošlosti prikazujući običaje i rad naših predaka nekada. Djeca su iznosila svoje dojmove i iskustva s prošlih Dana kajkavske riječi.

Sat Hrvatskog jezika bio je poseban. Spominali sme se same pu domači - kajkavštinom. Nešteri su se motali, nešteri nisu znali pu domači se spominati, ali razmeli su vsi.

Odjednom je zavladala opuštena, vesela razredna atmosfera. Mefka, kajkavska rieč rezlejala se je med nami!

Uz pjesme iz ovogodišnje zbirke sa Zbora malih pjesnika, gdje su djeca čula kako na kajkavštini stvaraju njihovi vršnjaci, poželjeli su se i sami okušati kao mali pjesnici. Tako je u grupnom radu nastala i ova pjesma:

 

Vrmar
 
Drveni vrmar
sikakvuga blaga
vu sebe skrivlje…
 
Na afingeru jena muha sedi
i po vrmaru vse gledi.
 
Z vrmara si je šaru nuošnju na se dela
i po cielemu vrmaru pupievala.

 

  Autori: Petra Brčić, Laura Naumovski, Leon Čleković, 3.a

 

                                                         učiteljica Blanka Sviben

            

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 2. 10. 2017.

 


Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju