preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Područna škola Martinščina

Naselje Martinščina dio je grada Zlatara pa je tako i škola u njoj područna škola Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatar. Međutim, povijest te male škole počela je drugačije.

To selo pripada župi Lobor, a nekad je spadalo i u njegovu općinu. Stanovnici Martinščine školovali su se u Loboru do 1928. godine. Te godine u Lobor stigli su izaslanici Oblasnog odbora zagrebačke oblasti radi gradnje škola te su do 1930. sagrađene nove škole u Loboru, Petrovoj Gori i Martinščini - po istom projektu - i počele su s radom. U sklopu škola sagrađeni su i stanovi za učitelje. Gradnju tih škola financirali su Općina Lobor i njezini žitelji, a tadašnji načelnik Općine i glavni inicijator gradnje bio je Gabrijel Matejaš.

Škola Martinščina počela je s radom s dvije učiteljice, Zlatom Dabić i Matildom Bugarin, koje su i stanovale u stanu u sklopu škole. Nastava se održavala u kombiniranim odjeljenjima te se takav način rada nastavio sve do danas. Tijekom Drugoga svjetskog rata nastava je zbog ratnih strahota bila više puta prekidana. Popriličan broj učenika napustio je školu jer su njihovi roditelji odlazili s kolonizacijom u Slavoniju. Nastava je normalizirana po završetku rata.

Područna škola Martinščina okušala se 50-ih godina prošloga stoljeća i u radu kao osmogodišnja škola. No, ideja se nije pokazala funkcionalnom te su osmogodišnju školu u Martinščini završile tek dvije generacije. Godine 1958. sagrađena je današnja škola u Zlataru koja se reorganizira i dobiva naziv "centralna", a njoj se priključuje, osim škole u Martinščini, i škola u Donjoj Batini, koje potom dobivaju naziv "područne". Iako se u povijesti zlatarske škole mnogo toga mijenjalo, pripajalo se i odvajalo više okolnih škola, te su dvije škole i danas područne škole Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatar.

Vanjski izgled, osim sanacije krovišta,  nije se mijenjao od njezina postanka, no mnogo je uloženo i promijenjeno u unutrašnjosti škole. Tako škola danas ima centralno grijanje na plin, dvije učionice s novim namještajem u kojima je laminat, novopopločene hodnike i sanitarne čvorove, opremljenu kuhinju, malenu zbornicu pa čak i blagavaonicu. Prije nekoliko godina škola je priključena i na Zagorski vodovod.

Ove školske godine, 2018./19., počeli smo nastavu s 23 učenika. Kombinirani odjel 1. i 3. razreda broji trinaest učenika, a razrednik je učitelj Ivan Bukal. Kombinirani odjel 2. i 4. razreda broji deset učenika, a razrednica je učiteljica Ljiljana Mutak. O kuhinji se brine teta kuharica Željka Bingula.

Uživamo u toj prekrasnoj školi u kojoj redovito obilježavamo sve važnije datume i trenutke.

Voditeljica PŠ Martinščine
Ljiljana Mutak, mag. prim. educ.

 
 


Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


TražilicaPoveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju