preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Sigurni internet

Savjeti za sigurno korištenje mobitela i interneta

 • Nadimci kojima se djeca predstavljaju koristeći se komunikacijskim uslugama putem interneta mogu izazvati reakcije drugih, što znači da bi bilo dobro izabrati nadimak koji neće provocirati.
 • Većina chatova sadržava mogućnost zaustavljanja (Block) ili zanemarivanja (Ignore), kojima se zaustavljaju daljnje poruke od neželjenih korisnika.
 •  Ako je riječ o nekome tko je jednostavno dosadan, blokiranje poruka najčešće je dovoljno da se problem zaustavi. No, ako je posrijedi osoba koja iznosi stvarne prijetnje, važno je da dijete o tome obavijesti odraslu osobu u koju ima povjerenja.
 • Obratite pozornost i budite svjesni pokazuje li Vaše dijete uznemirenost nakon dobivenog poziva mobitelom ili nakon vremena provedenog na internetu. Obratite pozornost na djetetove komentare ili promjene u odnosima s prijateljima. Moguće je da će biti tajnoviti, nevoljko govoriti o svojim „online" aktivnostima i upotrebi mobitela.
 • Razgovarajte s djetetom i pokušajte razumjeti na koje se načine i za koje aktivnosti koristi internetom i mobitelom.
 • Ograničite korištenje računala tijekom dana. Dobro je uvesti jasna pravila, primjerice, nema računala prije škole, prije spavanja, za vrijeme obroka ili prije nego što je napravljena zadaća.
 • Poučite ga da ne prosljeđuje niti komentira sadržaje koji mogu nekoga povrijediti.
 • Razgovarajte s djetetom o tome kada treba, a kada ne treba čuvati tajnu pred roditeljima, upozorite ga da s nepoznatim osobama (uključujući i one koje pozna putem sms poruka i interneta) nije dobro imati tajne. Također recite da, kad se osjeća neugodno ili zbunjeno zbog nečega što je doživjelo, uvijek može razgovarati s Vama.
 • Razgovarajte s djetetom o opasnostima interneta i poučite ga da ne ostavlja osobne podatke ni fotografije na internetu te ne dogovara susrete s nepoznatim ljudima. Ako se dijete jako želi susresti s osobom koju je upoznalo preko interneta, naglasite da to mora biti na javnome mjestu i da nikako ne ide samo. Tražite da na prvi susret povede nekoliko prijatelja i prijateljica ili odraslu osobu kojoj vjeruje.
 • Objasnite djeci i mladima opasnosti slanja vlastitih slika putem interneta, kao i pojam dječje pornografije. Nikad se ne zna što će druga osoba učiniti sa slikama. Uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže. Objasnite im, da kad jednom pošalju (seksualiziranu) fotografiju, nad njom više nemaju kontrolu, ne znaju što se dalje s njom događa. Naglasite da ne smiju slati svoje fotografije bez dogovora s Vama.
 • Naglasite svojoj djeci kako oni nisu krivi ako postanu žrtve virtualnog nasilja. Recite da im nećete zbog toga oduzeti pravo na korištenje računala – to je jedan od mogućih razloga zbog kojeg djeca ne govore odraslima kad postanu žrtve nasilja na internetu.
 •  Umjesto same zabrane djeci i mladima da ne iznose osobne informacije, važno ih je i naučiti kako ograničiti pristup drugih tim informacijama.
 • Naučite više o mobitelima, internetu i osnovnim pojmovima koji se rabe u virtualnome svijetu, tako da možete razgovarati s djecom o njihovim aktivnostima  i iskustvima, ali i lakše razumjeti virtualni svijet u kojem djeca odrastaju, a koji je puno drugačiji od onoga koji Vi poznajete.
 • Informirajte se i o programima koji filtriraju web stranice za koje ne želite da budu dostupne vašem djetetu. Većina se tih programa može kupiti preko interneta, a neki su i besplatni. Neki internetski preglednici (Internet Explorer) imaju ugrađene filtre koji se mogu uključiti kako ne bi dopuštali pristup stranicama određena sadržaja. Najčešće korišteni filtri su ContentProtect, CYBERsitter i NetNanny. Programi za filtriranje koristan su alat za roditelje kako bi mogli usmjeriti pozornost svoje djece na poučne i primjerene sadržaje umjesto nepoželjnih. U nekim antivirusnim programima, pa čak i besplatnima, koji se preuzimaju s interneta, ima i takav paket, npr. Punch program, pa osobu koja vam održava kućni kompjutor zamolite da ga instalira i pouči vas kako se njime koristiti. Ni takvi programi, međutim, nisu savršeni te ih treba shvatiti samo kao pomoćno sredstvo. Najbolji su filtar ipak vaša nazočnost, nadzor, pouka i potpora.

 

Brošuru Dijete na internetu otvorite ovdje: dijete na internetu.pdf

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


TražilicaPoveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju