preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisno

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2010.

Ukupno: 503366
Događajnica

Naša škola bila domaćin u projektu JUMICAR

Osnovna škola Ante Kovačića u Zlataru bila je prošli petak domaćin cjelodnevnoj edukaciji najmlađih u prometu. Konkretno, riječ je o preventivnoj akciji „Program prometne kulture za najmlađe“ koja se od 2013. provodi u Hrvatskoj. Provodi ga Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s Jumicar Hrvatska, a partneri događanja u Zlataru bili su Policijska uprava krapinsko-zagorska, Županijsko društvo Crvenoga križa Krapinsko-zagorske županije, Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički i Osnovna škola Bedekovčina, a sve uz pokroviteljstvo Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Krapinsko-zagorske županije i gradova i općina u kojima su navedene škole: Zlatara i Bedekovčine.


Alan Alagić, voditelj programa, ističe kako se sve odvija  uza suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova te – što je posebno važno s obzirom na to da se sve događa u školama – Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ova aktivnost pokrenuta je kao pilot-projekt 2013. kada je bilo uključeno stotinu škola dok ih je danas, ističe s ponosom Alagić, svake školske godine nešto više od dvije stotine.

Kako to konkretno izgleda u praksi?

Škole domaćini svake se godine izmjenjuju, pa su tako učenici drugih razreda iz Brestovca Orehovičkog i Bedekovčine bili u Zlataru. Program je koncipiran u dva dijela: prvi je dio teoretski, a drugi praktični. U 45 minuta učenici svake škole (posebno) slušaju predavanje. U stvari, riječ je o interaktivnom susretu u kojemu je zastupljena multimedija i učenici kroz igru uče prepoznati opasnosti koje „vrebaju“ u prometu, no isto tako odmah dobivaju odgovore kako se pravilno ponašati. Upoznaje ih se s važnosti horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećanja sigurnosti. Alagić ističe kako su u početku u projektu bili uključeni učenici četvrtih razreda, no ubrzo se uvidjelo kako s takvim odgojno-obrazovnim projektom treba krenuti u mlađoj dobi. Zaista, tijekom predavanja uvjerili smo se kako učenici drugih razreda već mnogo toga znaju u prometu. Da pojednostavnimo, znaju što se ne smije, a što se smije, ali i što se mora. Dokaz je to da njihove učiteljice u redovnom radu velik naglasak stavljaju na to da ih pouče pravilnom kretanju u prometu. No, ipak, valja reći da su učenici imali i pitanja za predavače što ide u prilog tomu da je ovakav oblik projektne aktivnosti potreban.

Drugi dio događanja u Zlataru bio je praktični, na školskom sportskom igralištu. Zapravo, to je onaj dio koji je učenicima najzanimljiviji jer su već dolazeći ujutro u školu vidjeli da se nešto na igralištu događa i uočili male automobile.

– Namjera je da učenicima omogućimo da se na trenutak u prometu osjećaju kao vozači i da shvate da se vožnju ne smije olako shvatiti. Za to se koriste cabrio vozila na električni pogon koja mogu razviti maksimalnu brzinu 12 kilometara na sat, imaju gas i kočnicu te volan i koncipirana su za taj uzrast – objašnjava voditelj programa Alan Alagić.

Na postavljenom poligonu učenike su uz te autiće dočekali semafori, zebre i prometni znakovi, primjerice obvezno zaustavljanje i sl. Uglavnom, riječ je o znakovima koje djeca svaki dan vide u prometu i oni su, kao i semafor, za ovu priliku bili spušteni s obzirom na visinu djece. Marko, Ivana, Stjepan, Natalija i Štefica rekli su nam nakon što je svatko od njih odvozio samostalno deset minuta u tom autiću kako je vožnja „puno kompliciranija stvar“ nego što su prije toga mislili.

– Trebalo je stalno promatrati znakove, voziti prema znakovima, a stalno su nam se na zebri pojavljivali pješaci – rekao je učenik drugog razreda Leon iz Zlatara. Pješake su glumili njihovi razredni prijatelji, ali za ovu priliku i oni odrasli – ravnatelj, stručni suradnici i učiteljice iz Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatar, koji su tako dali svoj prinos ovome projektu.

Da učenicima drugih razreda bude lakše i da sve prođe sigurnije, brinuli su se Mihael, Luka, Ivan Gabrijel, Jurica, Luka, Igor i Karlo – članovi Školske prometne patrole i njihov voditelj Stjepan Škrlec.

Voditelj projekta Alan Alagić ističe da je jedan od zadataka projekta i da se aktiviraju prometne školske prometne jedinice po školama (ona u zlatarskoj osnovnoj školi prva je koja je osnovana u Krapinsko-zagorskoj županiji, op. a.) te da im se materijalno i tehnički pomogne kako bi što lakše djelovale.

Rezultat ovoga praktičnog dijela bio je da učenici na siguran način uče i nauče o prometu, da preuzmu odgovornost, steknu vještinu predviđanja opasnosti i da uvide uzročno posljedičnu svezu ponašanja u prometu (naravno, sve to sukladno svojoj dobi) – u cilju da postanu odgovorniji sudionici prometa, kao pješaci i kao biciklisti.

Uzmu li se u obzir službeni statistički pokazatelji MUP-a iz 2013. (godina početka provođenja projekta) do danas, razvidno je da se broj poginule djece u prometu smanjio s osam (2013.) na dvoje (2016.), a isto tako smanjio se broj teško i lakše ozlijeđene djece u prometu.

Voditelj projekta Alan Alagić ističe kako se nada da su i oni svojim projektom i svojim djelovanjem pozitivno djelovali da se crne brojke smanje i to potkrjepljuje činjenicom da tijekom svake školske godine u programu sudjeluje 11.000 do 15.000 učenika drugih razreda.

Dokaz je to da samo treba preslikati dobra iskustva iz inozemstva jer se ovakav program prometne kulture za najmlađe provodi, primjerice, u Finskoj već 25 godina, a u susjednoj Sloveniji 19 godina.

Stoga je kod nas uključeno i Ravnateljstvo policije, kaže Alagić, i to Služba za prevenciju i putem Godišnjeg plana i programa angažiraju se policijske uprave putem kojih i policijske postaje i prometna policija u mjestima u kojima se program provodi. Ali to nije sve. Postoji i suradnja s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, koja aktivnosti preko svojih općinskih i gradskih vatrogasnih zajednica spušta na dobrovoljna vatrogasna društva pa su tako u aktivnosti u Zlataru uključeni DVD Zlatar i DVD Donja Batina s navalnim vozilom, a vatrogasci su spremno  učenicima odgovarali na brojna pitanja. Isto tako, učenici su od zaposlenika i volontera Crvenoga križa mogli čuti, ali i vidjeti kako se zbrinjavaju životno ugrožene osobe. Ono što su svi zapamtili je broj 112 te brojevi svih ostalih žurnih službi.

"Organizacija je bila izvrsna te smo bili dobro ugošćeni. Sve vježbe učenici su pod stručnim vodstvom odradili s veseljem. Kao nastavak, sigurno ćemo kad se vratimo u školu i na nekom od sljedećih satova razrednog odjeljenja razgovarati još o prometnoj kulturi za najmlađe. Izvrsno smo se osjećali u toplom ambijentu zlatarske osnovne škole i radujemo se sljedećem susretu kada domaćin bude Brestovec Orehovički", ističu učiteljice 2.a, 2.b i 2.p Jadranka Gazibara, Dragica Burek i Silva Čižmek iz Osnovne škole Bedekovčina i Područne škole Poznanovec.

Nakon što su Domagoj Šetner i Alan Alagić uspješno završili edukaciju učenika drugih razreda, djeca su dobila dječje vozačke dozvole, a uručili su ih Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik krapinsko-zagorskog župana za gospodarstvo, te Jasenka Auguštan-Pentek i Stanko Majdak, gradonačelnica Zlatara i njezin zamjenik, te Marijan Posarić, ravnatelj Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatar.

"Škola je dio lokalne zajednice i treba živjeti s lokalnom zajednicom. Projekt JUMICAR pokazao se izvrsnim ne samo zbog svojih ishoda učenja nego zato što kroza nj ostvarujemo odličnu suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom, kao našim osnivačem, te s Gradom Zlatarom u kojemu se nalazi naša škola, ali isto tako i s udrugama koje djeluju u našemu gradu, DVD-ima i Gradskim društvom Crvenoga križa", zaključuje Marijan Posarić, ravnatelj zlatarske osnovne škole, odakle su u projektu sudjelovali drugi razredi s učiteljicama Vesnom Ceboci, Anitom Petanjek-Macan, Đurđom Kostanjevečki i Valentinom Lebić-Naumovski.

U fotogaleriju dodano je 106 fotografija.

Tekst preuzet iz Školskih novina
Autor: Denis Vincek, dipl. bibliotekar i dipl. novinar


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 26. 9. 2017.

 


Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju