preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Naša škola i ove godine odlična na Županijskom LiDraNu

Jučer je u Srednjoj školi Krapini održana Županijska smotra LiDraNo 2020. Učenici naše škole postigli su i ove godine, već mogli bismo kazati po tradiciji, odlične rezultate. U Krapini su na radnom i svečanom dijelu Smotre sudjelovali Matija Mikulec, Kristijan Pavić, Karla Bingula i Igor Štahan (kao zamjena Tome Valjaka, a osobno je također sudjelovao u stvaranju radioigre) te njihov mentor stručni suradnik knjižničar Denis Vincek. (Klikni na opširnije za više)


U novinarskoj kategoriji bilo je šest listova, a tri su predložena za Državnu smotru, s time što je Županijsko povjerenstvo jasno istaknulo kako su Zlatarske Iskrice i ove godine na vrhu. "List je potvrdio svoju standardnu kvalitetu i rekla bih da dokazuje i da najbolji mogu biti još bolji. Vjerujem da vama, koji duže to pratite, znate da su Zlatarske Iskrice već godinama na vrhu ne samo Županijskog LiDraNa nego i državnih smotri. Tema broja je doista dobro pogođena. Obrađena je sveobuhvatno. Posvećena joj je i fotografija kako na naslovnici tako i karikatura na zadnjoj stranici. Dakle, mogli bismo reći - otpočetka do kraja na neki način tema se provlači brojem. Pažnju plijeni raznovrstan sadržaj, kvalitetna obrada tekstova kao i osobe i događaji obrađeni na impozantnih stotinjak stranica, što doista za školski list zaslužuje respekt, a da ne velim koliko truda iziskuje doista tiskati jedne takve novine. Eto, da članovi redakcije znaju svoj posao, svjedoči kvaliteta tekstova kojih se ne bi posramile ni mnoge odraslije novine. List se čita u školi, ali ga isto tako može sa zanimanjem uzeti u ruke bilo koji odrasli čitatelj jer se doista u tekstovima ima sto pročitati. Tekstovi su izrazito lepršavi, duhoviti, odišu optimizmom, što je super za današnju mladu generaciju. Isto tako, brojnim kvalitetnim fotografijama list bilježi sve ono čime se zlatarski osnovci bave bilo u školi bilo u slobodno vrijeme. Ako se zna da osim toga što sami osmišljavaju temu lista - da ga i sami grafički oblikuju i prelamaju, to je dodatni plus za razliku od ostalih listova koji se oblikuju u profesionalnim grafičkim studijima. Nije ni pretjerano kada pišu i o svojim uspjesima i nagradama jer se to može naći i na nekoliko stranica s obzirom na to da sa svakog takvog događaja, poput Državnog LiDraNa i sl., zlatarski se osnovci vraćaju s novim idejama za još bolje novine. Evo, u svakom slučaju jedan jako dobar i jako dobro pogođen školski list", istaknula je članica Županijskog povjerenstva za novinarski izraz Biserka Jakšić i čestitala glavnom uredniku Matiji Mikulcu iz 8.a te njegovu mentoru stručnom suradniku knjižničaru Denisu Vinceku.

U kategoriji samostalnih novinarskih radova bilo je sedam radova. Iz naše škole sudjelovalo je troje učenika: Kristijan Pavić iz 8.a (mentor: Denis Vincek), Karla Bingula iz 8.a (mentorica: Nevenka Šušljek) te Matija Mikulec iz 8.a (mentor: Denis Vincek). Za Državni LiDraNo predložena su tri rada među kojima je kao najatraktivniji proglašen tekst Matije Mikulca. "Već naslovom ovaj rad zaintrigira čitatelja -  dakle tajni život jedne učiteljice, sto odmah dovodi do zanimanja čitatelja. Tekst je potpuno opremljen. Autor suvereno vodi razgovor. Provokativna su pitanja, upadice, duhovitost i iskričavost s jedne su i s druge strane. Zapravo je riječ o razgovoru, mogli bismo reći, dvoje ravnopravnih sugovornika bez obzira na to što je na novinarskoj strani učenik, a na strani sugovornika učitelj. To je dodana vrijednost i upravo ta iskričavost je ono kako tekst treba izgledati neovisno o tome tko je sugovornik. S dozom mladenačke drskosti autor uspijeva iz sugovornice izvući i skrivene stvari koje će mnogi koji ju inače znaju prvi put čuti čitajući taj intervju. U svakom slučaju za svaku pohvalu i za čestitke", naglasila je uime Povjerenstva Biserka Jakšić.

Radioigra Otmica izravno je proslijeđena Državnom povjerenstvu. Prijavljeni učenici su Tomo Valjak i Karla Bingula, oboje iz 8.a, a njihov je mentor Denis Vincek.

U kategoriji literarnih radova na Županijsku smotru je poslan i rad Tene Merkaš (mentorica: Veronika Podobnik).

Denis Vincek, dipl. bibliotekar i dipl. novinar

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 11. 3. 2020.

 


Upisi u srednje škole
Srednja škola Zlatar
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Konjščina
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Bedekovčina
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Zabok
(kliknite na fotografiju)

Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju