preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Najprije smo krenuli s upoznavanjem škola te gradova i zemalja u kojima se škole nalaze

Svaka godina donosi nešto novo, uzbudljivo, vrijedno i pohvalno te je tako i školska godina 2018./19. zaista to donijela u Osnovnu školu Ante Kovačića u Zlataru. Upravo ove godine naša je škola počela jedan svoj put u nepoznato, jedan put u otkrivanje i stvaranje. Riječ je o projektu Erasmus+ KA229 The media. What next?, koji je počeo 1. rujna 2018. i traje sve do 31. kolovoza 2020. godine.

Projekt The media. What next? je projekt koji karakterizira mobilnost učenika i učitelja, odnosno razmjena učenika i učitelja među školama koje sudjeluju u partnrstvu. To je ono što je učenike – ali i učitelje – najviše zainteresiralo i pokrenulo na aktivno sudjelovanje. Naši učenici imat će priliku posjetiti četiri škole koje su partneri projekta, a to su: Zakladna škola  Nova Dedinka (Slovačka), Szkola Podstawowa nr. 10 Tarnobrzeg (Poljska), Zakladni skola Nove Mesto nad Metuji (Češka) i Moletu r. Giedraiciu Antano Jaroseviciaus gimnazija, Giedraiciai (Litva).

Tako će učenici moći upoznati kulturu koja je možda drukčija od naše, upoznati drukčiji stil i način života, upoznati drukčiji sustav školovanja, upoznati nove prijatelje, upoznati drugi jezik ili ga pak usavršiti, a ponajviše će moći uživati u nepoznatom putovanju koje zaista donosi nova iskustva. Pomisao na sudjelovanje u projektu u početku svakog budućeg sudionika tog projekta navodi na sumnju, pomalo strah i nesigurnost jer riječ je o nečemu što je nepoznato i gdje pojedinac ne zna što može očekivati.

Tako je sve i počelo, sa strahom i s nesigurnošću. No, ubrzo je uslijedilo veselje i strast koje donose novi zadatci, novi izazovi koji nas čine jačima, sigurnijima u sebe i kompetentnijima. Sudjelovanje u projektu počelo je za učenike školske Erasmus+ skupine osmišljavanjem i stvaranjem plakata koji predstavlja projekt i sudionike projekta. Plakat je bio sredstvo kojim su se učenici naše škole upoznali s čime ćemo se, osim školskih svakodnevnih aktivnosti i obveza, baviti sljedeće dvije školske godine. Nakon što su učenici školski erasmusovci detaljno saznali kakav je to projekt i što je njegov cilj, bili su oduševljeni. Ono što ih je najviše privuklo – bila je upravo spomenuta mobilnost i razmjena učenika. To je bilo najveće motivacijsko sredstvo za sudjelovanje i rad na pojedinim zadatcima.

Pretpostavka za uspješan rad u bilo kojem poslu – pa i u učenju – jest, naravno, motivacija, a s time i volja, interes i posvećenost radu. Učenici Valentina, Monika, Karla, Paula, Veronika, Karlo, Dorijan, Leon, Patrik, Nikola, Leonardo, Martin, Matija i Vida prionuli su, motivirani mogućim odlaskom u drugu državu, s veseljem radu na plakatu kojim su se oni sami, kao i ostali učenici škole, upoznali s detaljima škola koje su sudionice projekta. 

Nastanak plakata počeo je na prvom sastanku olujom ideja: Kako će plakat izgledati? Kako i čime ćemo ga učiniti privlačnim za čitanje? Koje će biti boje? Kamo ćemo ga smjestiti? Gdje možemo pronaći informacije o gradovima i državama sudionicima?

Sve susrete održavamo u školskoj knjižnici jer u njoj je školski  Erasmus+ kutak.

Sve ideje zapisivali smo na jedan papir i prvi sastanak završili puni ideja o kojima je trebalo do sljedećeg puta promisliti. Na drugom sastanku bili smo već sigurniji u to što bismo i kako mogli napraviti te smo izradili nacrt plakata kako bismo znali od čega krećemo i što nam je dalje činiti. Tada je svaki učenik dobio zadatak prikupiti za tjedan dana čim više informacija i fotografija o školama sudionicama projekta te o gradovima i državama u kojima se nalaze te škole. Naglasak je bio na školskom sustavu škola, izvannastavnim aktivnostima učenika vezanima uz medije i medijsku pismenost, na zanimljivostima gradova i država, a ne toliko na povijesnim činjenicama. Nakon što je vrijedna Erasmus+ skupina prikupila mnoštvo fotografija i informacija, krenuo je praktični dio izrade plakata. No, ipak, sve pronađeno prije toga smo zajedno provjerili pretražujući internet na računalu u školskoj knjižnici, informacije vrjednovali i o svemu kritički raspravili.

Za izradu plakata trebali smo dva hamer-papira plave i žute boje, bijele A4 papire i papire u boji, marker crne boje, škarice, ljepilo i mnogo dobre volje. Prema dogovoru, napravili smo svojevrstan interaktivni plakat na kojemu su učenici mogli listati i iz kojega se mogu izvlačiti papirići s pronađenim informacijama. Plakat o školama sudionicama projekta nastao je na hamer-papiru plave boje sa žutom slijepom kartom Europe preko njega. Na karti Europe označili smo gradove u kojima se nalaze škole te njihove udaljenosti do naše škole u Zlataru. Na tim smo mjestima zalijepili male knjižice napravljene od bijelih papira, a unutar njih bile su zalijepljene informacije i fotografije koje smo najprije prikupili. Na rubovima plakata napravljene su zastave država sudionica od papira u boji iz kojih se mogu izvlačiti papirići sa zanimljivostima o državama. Posebno smo izradili plakat za našu državu i našu školu, također s fotografijama i sa zanimljivim informacijama o Hrvatskoj te o školskom sustavu u njoj i izvannastavnim aktivnostima naše škole.

Nakon što je plakat ugledao svjetlo dana i bio postavljen u predvorje škole, učenici su pokazali interes da otkriju o čemu je riječ. Pod odmorima svatko je htio pogledati plakat i pročitati nešto. Jedan dan plakat smo postavili i pred školu kako bismo s našim aktivnostima upoznali i sugrađane. Pred plakatom su mnogi zastali i proučavali što je sve na njemu, To zanimanje značilo je da je Erasmus+ skupina odradila izvrstan posao te uspjela zainteresirati ostale učenike, učitelje i brojne Zlatarščane te ih upoznati s projektom i školama koje sudjeluju u razmjeni učenika i učitelja.

Osim učenika, zadovoljstvo su pokazale i učiteljice sudionice projekta koje su na prvu razmjenu stigle upravo u našu školu u studenome 2018. godine. Prva razmjena bila je organizirana kao svojevrstan trening za dalju suradnju i razmjenu, no isto tako i za upoznavanje sudionika koji će učenike voditi kroz cijelo partnerstvo.

Učenici Erasmus+ skupine upoznali su se s projektom, prihvatili ga s oduševljenjem i sudjelovali u istraživanju i izradi plakata kako bi i ostali učenici saznali više. Pokazali su dosljednost prilikom izvršavanja zadataka, volju za rad i motivaciju za put u nepoznato. Izrada plakata bila je samo početak, no početak koji je mnogima izmamio osmijeh na lice. Stoga, vjerujem da će svaki sljedeći korak ovoga projektnog puta biti razlog još veće sreće i veselja te donijeti mnogo uspjeha – kako našim učenicima tako i svim sudionicima projekta. Klikni na opširnije za dvije fotografije. (Lorena Belina, mag. prim. educ.)


U školskoj knjižnici istraživali smo o partnerskim školama

 

Plakat o partnerima bio je u holu škole pa pred školom, a sada je u školskoj knjižnici — našem Erasmus+ kutku

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 30. 9. 2018.

 


Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Upisi u srednje škole
Srednja škola Zlatar
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Konjščina
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Bedekovčina
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Zabok
(kliknite na fotografiju)

Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju