preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Izlet na Plitvička jezera

Učenici petih razreda Osnovne škole Ante Kovačića krenuli su 17. travnja u ranim jutarnjim satima u posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera uz pratnju razrednika i turističkog vodiča. Svi smo bili uzbuđeni.


Prije ulaska u Nacionalni park turistički vodič ispričao nam je legendu o nastanku parka i o svemu što ćemo danas vidjeti i doživjeti. U Parku smo se susreli s najvećim slapom u Hrvatskoj. Zove se Veliki slap i stvarno je veličanstven. Šum Velikog slapa čuo se i prije nego što smo uopće ušli u Nacionalni park. Kada smo došli do Velikog slapa, svi smo počeli mobitelima fotografirati najveći slap u Republici Hrvatskoj. Nakon što nas je Veliki slap očarao svojom ljepotom, nastavili smo razgledanje. Plitvička jezera imaju 16 jezera. Svako jezero ima svoje ime i po nečem je specifično. Jezera se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo. Postoje i mnoge špilje, ali najljepši su slapovi koji su jedinstveni i posebni. Znatiželjno smo hodali drvenim stazicama i malim mostićima. Putem smo sretali mnogo stranih turista koji su također bili zadivljeni čistom i netaknutom prirodom. Svi su fotografirali i sretan sam što će te fotografije obići cijeli svijet. Šetnja šumom bila je pravi mali raj i osvježenje. Najljepši slap je slap Milke Trnine nazvan po hrvatskoj opernoj primadoni. Prolazeći stazicama mogli smo vidjeti patke kako plivaju i uživaju u čistoj modro-zelenoj vodi. Vidjeli smo i ribe jer je voda predivno čista i bistra. Bio sam očaran čistoćom okoliša. Ima mnogo klupa koje služe za odmor i opuštanje. One su nam poslužile za zajedničko druženje i razmjenjivanje informacija. S nestrpljenjem smo čekali brod koji će nas voziti po najvećem i najdubljem jezeru. Jezero Kozjak dobilo je ime po kozama koje su bježeći od vukova prelazile preko zaleđenog jezera te propadale u led. Vožnja brodom bila je opuštajuća (odmor za naše noge, a najveći odmor za naše oči koje su upijale predivan pogled na šumu). Samo neki sretnici koji su bili na pravoj strani broda mogli su vidjeti kako šumskom stazom prolazi medvjed. Nakon vodopada medvjed je glavni simbol Plitvica. Medvjedi su zaštićene i važne životinje na Plitvičkim jezerima. Poslije vožnje brodićem krenuli smo u nove avanture. Preko jezera prošli smo strmim stazicama bez ograde, a dubina je bila otprilike pet metara. To je već bio izazov. Imali smo želju da se malo okupamo i osvježimo, ali kupanje na Plitvičkom jezerima strogo je zabranjeno. Uživali smo prolazeći pokraj slapova koji su nas špricali. Naše teške torbe na leđima zadavale su nam dodatni napor, ali čekao nas je mali odmor jer slijedila je vožnja električnim vlakom. Naša vesela skupina smjestila se u dva vagona vlakića. Mnogi turisti koriste se i biciklističkim stazama koje su postavljene unutar parka. Bicikli su dobra ideja jer se može brže i bolje obići jedan dio parka. Naš Nacionalni park stvarno zaslužuje biti na UNESCO-ovu popisu svjetske prirodne baštine.

Puni mobiteli, glave i srca dojmova i slika...  Sretan sam što se taj biser nalazi baš u mojoj domovini, u srcu Like. Plitvička jezera ostavila su velik dojam na mene tako da ću se sigurno vratiti s obitelji da zajedno uživamo u opuštajućem i predivnom krajoliku.

Lovro Kuharić, 5.aPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 3. 6. 2019.

 


Upisi u srednje škole
Srednja škola Zlatar
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Konjščina
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Bedekovčina
(kliknite na fotografiju)
 
Srednja škola Zabok
(kliknite na fotografiju)

Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju