preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

U školskoj knjižnici izrađivali kišobrane

Osim poučavanja medijske i informacijske pismenosti te poticanja čitanja u školskoj knjižnici učenici se bave brojnim kreativnim aktivnostima. Fotografija jednog ukrasnog kišobrana u grupi Knjižničari na Facebooku potaknula je članove Novinarske skupine i Malih knjižničara u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru da sami pokušaju takvo što izraditi. Koristili su se različitim izvorima informacija kako bi pronašli konkretne upute, no jedina stranica na kojoj je izrada takvih kišobrančića bila opisana bila je – na japanskom.


Stoga je prije radionice član Novinarske skupine Karlo Bogi iz 8.b razreda odlučio napraviti jedan kišobran kako bi se točno vidjelo što je potrebno za izradu i kako bi se izradila procjena koliko čega treba prirediti da se izradi desetak kišobrana.

Karlo se za prvi kišobran odlučio da bude u žutoj boji, a od pribora trebali su mu šestar, ravnalo, obostrano ljepljiva traka, škare i tri A4 papira žute boje. Školski kućni majstor gosp. Radovan Crčić Đuro pripremio je bakrenu žicu promjera otprilike dva milimetra i kombinirana kliješta. Za izradu tog prvog kišobrana učeniku je trebao školski sat. Karlo Bogi izradio ga je peti školski sat koji uvijek provodi u školskoj knjižnici jer ne pohađa jedan izborni predmet.

Postupak izrade kišobrana objasnio je polaznicima radionice i upoznao ih s materijalom kojim će se koristiti.

Za kišobran treba izraditi 12 jednakih krugova. Na papiru A4 formata treba napraviti četiri kruga promjera devet centimetara. Papir prvo presaviti na pola te na polovini šestarom napraviti dvije kružnice. Izrezati krugove i presaviti na pola. Polovinu presaviti još jednom te tako dobijete četvrtinu kruga. Na unutrašnju stranu jedne četvrtine kruga zalijepi se dva centimetra obostrano ljepljive trake i to se prilijepi uz drugu četvrtinu. To ponoviti za svaki krug.

Slijedi spajanje tih dijelova – opet pomoću obostrano ljepljive trake, ali tako da se sada centimetar trake nalijepi na vanjsku stranu jedne četvrtine kruga i uz njega se prislanja sljedeća napravljena četvrtina. Dobije se već gornji dio kišobrana, ali prije nego što se lijepljenjem dobije zatvoreni gornji dio, treba pripremiti dršku kišobrana tako da se kombiniranim kliještima odreže otprilike 15 cm pripremljene bakrene žice. Jedan kraj žice lagano se savije u obliku ručke, a drugi kraj savije se u zatvorenu kružnicu promjera oko pet milimetara. Ispod toga se žica u duljini tri centimetra omota dvostruko ljepljivom trakom. Taj dio se prisloni uz savijene papirnate dijelove i zalijepi se u kupolu kišobrana.

Kišobrani se mogu napraviti u različitim bojama, a mogu biti i šareni. Kada se radi u skupini posao se može rasporediti tako da jedan član crta kružnice šestarom, drugi izrezuje krugove, treći ih presavija, četvrti priprema ljepljivu traku, peti lijepi presavinute krugove, šesti priprema žicu. Djeca tako radom u skupini uče da svatko treba odraditi svoj dio zadatka kako bi cijeli uradak bio uspješno napravljen. Naravno, moguć je individualni rad ili rad u paru.

Predviđeno vrijeme za ovakvu radionicu u kojoj sudjeluje pet do deset učenika je jedan školski sat i svaki učenik je u tom vremenu uspio u knjižnici napraviti "svoj" kišobran. Knjižničar se sa školskim kućnim majstorom pobrinuo za sav materijal i alat, a radionicu je u OŠ Ante Kovačića u Zlataru vodio, pomažući svojim vršnjacima i upućujući ih u potrebne radnje i njihov redoslijed, osmaš Karlo Bogi.

Denis Vincek, dipl. bibliotekar i dipl. novinar

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 28. 10. 2016.

 


Zlatarske Iskrice

Jelovnik


micro:bit


Nova anketa
Za što se najviše koristiš pametnim telefonom (mobitelom)?

Za sigurniji internet


I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju